Історія версій
ЛІРА-САПР

Налаштування візуалізації

Фільтр видимості об'єктів

Змінено: 08.01.2024 11:25:07

У САПФІР версії 2024 радикально вдосконалено керування видимістю елементів інформаційної моделі будівлі за типами об'єктів.

Тепер Фільтр видимості об'єктів дозволяє оперативно змінювати не тільки склад видимих об'єктів за типами, але й налаштовувати деякі параметри виду, що відносяться до візуалізації.
Типи об'єктів представлені в структурованій формі з урахуванням їх підтипів у вигляді ієрархічного дерева.

Діалог тепер включає великий набір типів об'єктів. Не є модальним, володіє автооновленням та можливістю зміни розміру.

Цей діалог має динамічне оновлення і показує групу елементів, характерних для поточного виду, в результаті чого до списку потрапляють лише ті типи та підтипи елементів, які присутні у поточному виді моделі. Стан кожного типу (видимий або невидимий) відображається наочними іконками у формі “лампочок”. За допомогою миші можна "вмикати" і вимикати "лампочки", що негайно впливає на картинку у графічному вікні: елементи відповідного типу або демонструються на екрані або робляться невидимими.

Для більш гнучкого налаштування відображення тепер можливо вказати не тільки, які об'єкти повинні бути видимі, але і відображати об'єкти на основі певних критеріїв. З використанням налаштувань фільтра об'єктів тепер легко задати необхідний критерій, за яким буде здійснюватися відображення об'єктів, що задовольняють цьому критерію. Наприклад, при виборі критерію для колон з перерізом 400x400 мм у моделі будуть відображатися тільки колони цього розміру.

У новій версії цей діалог дозволяє не тільки фільтрувати об'єкти, але й вибирати елементи за допомогою клавіш-модифікаторів Ctrl та Shift.


Для режиму "Розрахункова модель" було впроваджено додаткові опції відображення локальних осей для стін, колон та балок.


Фільтр видимості об'єктів

Фільтр видимості об'єктів
Фільтр видимості об'єктів

Графічне представлення підрізок

Змінено: 08.01.2024 11:25:07

Реалізовано опціональне графічне відображення підрізок об'єктів у кольорі (зелений – об'єкти з підрізуванням, червоний – об'єкти без підрізування). Підрізки колон під плити, балок під стіни/колони/балки відображаються точками. Підрізки стін під плити відображаються горизонтальними лініями та підрізки стін під стіни – вертикальними лініями. Точки та лінії підрізки в розрахунковій моделі стають точками та лініями спільної роботи об'єктів (точками та лініями перетинів). Така візуалізація дозволяє ще на етапі фізичної моделі виявити місця, де не буде забезпечено спільну роботу об'єктів. Налаштування відображення точок та ліній підрізок для об'єктів виконується у діалоговому вікні “Фільтр видимості об'єктів”.

Точки та лінії підрізки

Точки та лінії підрізки

До переліку функцій для колірної диференціації об'єктів за різними критеріями було додано нові режими візуалізації:

  • відображення кольорів шарів, що дозволяє виводити об'єкти у кольорах, що відповідають їх шарам. Цей інструмент полегшує орієнтацію моделі при використанні технології "імпорт поверхових планів";

  • режим "Відредагована аналітика", що забарвлює об'єкти, які зазнали редагування за допомогою функції "Редагована аналітика - вирівнювання аналітичної моделі вручну". Цей режим візуалізації забезпечує більш чітке уявлення аналітичної моделі, покращуючи сприйняття користувачем внесених до неї змін;

Дані функції суттєво спрощують роботу з моделлю та забезпечують більш зручну та ефективну взаємодію з нею, забезпечуючи гнучке налаштування зовнішнього виду та зручність роботи з різними елементами.

Робота з візуалізацією об'єктів у моделі Сапфір

Напівпрозорість елементів

Змінено: 08.01.2024 11:25:07
  • Для більш продуктивної роботи з моделлю був розроблений режим візуалізації, при використанні якого вибраним об'єктам можна призначити напівпрозорість. 

    Дані параметри можна задати як через спеціальну команду "Застосувати напівпрозорість" для виділених об'єктів, так і індивідуально через діалог Властивості.

    Ступінь напівпрозорості визначається у діалоговому вікні Налаштування візуалізації.

Управління напівпрозорістю елементів

Управління напівпрозорістю елементів
  • У новій версії програми для режиму "Напівпрозорість елементів" зроблено зміни у способі виділення конструктивних об'єктів. Тепер виділення здійснюється за допомогою кліка по ребру об'єкта. Наприклад, це дозволяє виділяти колони, що знаходяться позаду стіни. Ця функція істотно спрощує процес вибору необхідних об'єктів у моделі, скорочуючи необхідність у багатьох операцій з візуальної ізоляції об'єктів і відновлення їх первинного виду. Використовуючи цю функцію, можна виділяти елементи моделі, які вас цікавлять, за допомогою меншої кількості кліків миші.

  • У Сапфірі можна використати фільтр візуалізації, що дозволяє виділити поточний активний поверх для кращої наочності. При увімкненні фільтра об'єкти, що відносяться до поточного поверху, автоматично стають видимими, а об'єкти на інших поверхах ховаються.

    Цей режим також забезпечує гнучке налаштування функції "Показувати разом з активним поверхом", яка активується при утриманні клавіші Shift, натиснувши на команду "Показати тільки активний поверх". У цьому режимі можна налаштувати, які елементи сусідніх поверхів слід показувати разом з поточним активним поверхом, такі як несучі стіни, перегородки та колони, що відносяться до сусідніх поверхів, які розташовані вище або нижче поточного.

  • У новій версії програми було додано можливість відображення "підложок" на характерних поверхах, що значно полегшує процес як побудови так і аналізу моделі будівлі.

    Крім того, в цьому режимі було впроваджено можливість приховати відображення моделі ґрунту при візуалізації лише поточного поверху.

  • Доопрацьовано функцію візуальної ізоляції активного поверху. Фільтрація видимості тепер поширюється також на: масиви паль, вітрові навантаження та навантаження від тиску ґрунту на стіни підвалу. 

Шкала армування

Змінено: 08.01.2024 11:25:07
  • При розміщенні основної та допоміжної арматури у плитах і стінах дуже зручно використовувати функцію "Шкала армування". Однак раніше для цього інструмента був доступний лише один стандартний набір шкали, що не завжди було оптимально для роботи як з плитами, так і зі стінами. В оновленій версії програми представлено три окремі типи "Шкал армування", розроблених спеціально для:

    • фундаментних плит і плит перекриттів;
    • стін;
    • тривимірної візуалізації армування у загальному обсязі моделі будівлі.
Налаштування шкали армування для 3D виду плити та стіни
  • У новій версії програми розширилася можливість відображення елементів у кольорі, для яких виконано конструювання. У такому вигляді можна не тільки зручно аналізувати модель, але й формувати робочі креслення, такі як:
    • план елементів каркасу;
    • розрізи;
    • 3D види;
    • легенди армування колон;
    • легенди армування паль.